تاریخچه پیدایش سوهان

سوهان در واقع نوعی شیرینی سنتی ایرانی است که قدمت آن به زمان قاجار برمی گردد. درهنگام افتتاح صحن اتابکی بارگاه حضرت معصومه در شهر قم برای اولین بار توسط ملا ابراهیم شماعی نوعی حلوا که به آن شکر زده شده بود ، جهت پیشکش به رئیس ایل قاجار داده شد، به قدری این نوع حلوا لذیذ و خوش طعم بوده که ایشان عنوان کردند این شیرینی همانند سوهانی است که آهن را می برد ، غذای مرا برید و هضم کرد. به این ترتیب نام سوهان برروی این حلوا گذاشته شد. ایشان این نوع شیرینی را به عنوان پیشکش نزد ناصرالدین شاه بردند. و به این ترتیب این شیرینی رواج پیدا کرد که در ابتدا مخصوص بزرگان و اشراف بود.

ترکیبات سوهان

حلوای سوهان در ابتدا از آرد، شکر، روغن حیوانی ، پسته ، زعفران ، هل و گلاب تشکیل شده که به صورت حلوای نرمی طبخ می شده است . به مرور زمان ترکیبات دیگری همچون زرده تخم مرغ و آرد جوانه گندم به آن اضافه شد که هر دوی این ترکیبات باعث افزایش ماندگاری و ترد شدن آن گردید.

خواص سوهان

خاصیت آنتی اکسیدان : از جمله مواد مهم در کنترل و درمان بیماری ها، آنتی اکسیدان می‌باشد و متخصصین تغذیه به مصرف موادی که دارای آنتی اکسیدان هستند، توصیه های زیادی می‌کنند که سوهان یکی از این مواد است که خاصیت آنتی اکسیدانی دارد که از بیماری سرطان و بیماری های قلبی عروقی و پیری زودرس جلوگیری می‌کند.
استحکام استخوان ها : جوانه گندم و زرده تخم مرغ که در ترکیب سوهان وجود دارد یک منبع پروتئین عالی محسوب می‌شود به همین خاطر مصرف آن باعث استحکام استخوان ها و تقویت سیستم عصبی می‌شود.
کاهش کلسترول خون : یکی از عوامل بیماری های قلبی کلسترول بالا است که به خاطر استفاده مواد غذایی ناسالم به وجود می‌آید و زعفران موجود در سوهان در کنترل کلسترول موثر است. همچنین زعفران از افسردگی و استرس جلوگیری می‌کند.
بهبود عملکرد مغز : در سوهان از انواع مغزها استفاده می‌شود و آنها در سلامتی بدن نقش مهمی دارند مثلا گردو باعث می‌شود که عملکرد مغز خوب باشد که این خود باعث تقویت حافظه می‌شود.
بهبود سوخت و ساز بدن : آرد گندمی که در تهیه سوهان به کار می‌رود فیبر فراوانی دارد که فیبر به بهبود عملکرد دستگاه گوارش کمک می‌کند و سوخت و ساز بدن را هم بهبود می‌بخشد.
تامین انرژی روزانه : به خاطر وجود جوانه گندم در سوهان این خوراکی بسیار مقوی شده است و قند های طبیعی که در جوانه گندم وجود دارد باعث ذخیره شدن انرژی در ماهیچه ها می‌شود و عملکرد عضلانی را بهبود می‌دهد و مانع از بیحالی و خستگی می‌شود.

نگهداری از سوهان برای مدت طولانی

روغن‌ها، کره‌ها و موادی که به سرعت فاسد می‌شوند می‌توانند در طول مدت زمان نگهداری از سوهان موثر باشند. به طور کلی چند نکته حائز اهمیت در نگهداری سوهان وجود دارد که می‌توان با رعایت آن‌ها این شیرینی لذیذ و خوشمزه را برای مدت طولانی بدون هیچ گونه فاسد شدنی نگهداری کرد و در زمان دلخواه آن را استفاده نمود.

قرار دادن جعبه سوهان داخل یک نایلون
فریز کردن سوهان
جلوگیری از قرار گرفتن سوهان در نور مستقیم آفتاب
نگهداری سوهان در یخچال برای مدت زمان نه چندان طولانی
تاریخ مصرف و تولید سوهان می‌تواند زمان بیشتری برای نگهداری از آن در اختیار مصرف کننده قرار دهد.